Minttu Hukka

Flagstaff

Jätä kommentti

Moikka!

 

Päätin pitkästä aikaa kirjoittaa kuulumisia tänne blogiin, ja tällä kertaa suomeksi! Tällä kertaa mulla ei ole mitään varsinaista syytä tällä hiljaiselolle muuta kuin se, että olen viettänyt vapaa-aikani muiden juttujen parissa. Olen ollut paljon aktiivisempi sosiaalisessa mediassa (@minttuhukka) ja toisen projektini Strong Runner Chicksin kanssa; lukenut kirjoja ja ollut kiireinen yliopiston kesäkurssien kanssa.

Vietin seitsemän viikkoa touko-heinäkuussa Suomessa, ja lensin takaisin Yhdysvaltoihin heinäkuun puolenvälin tienoilla. Päätin jo ennen Suomeen tuloani olla kilpailematta, ja keskittyä pelkästään harjoitteluun ja hyvinvointiini. Kevät oli henkisesti ja fyysisesti todella raskas, ja muutamat kisat Amerikassa osoittivat, että pidemmän päälle ainoa oikea ratkaisu oli hyväksyä tosiasiat ja nöyrästi treenata kohti yliopistokautta. Toki alle 23-vuotiaiden EM-kilpailujen ja Kalevan Kisojen väliinjättäminen harmitti kovasti, varsinkin kun tuntui että kuntoni alkoi kesätreenien edetessä vihdoin mennä oikeaan suuntaan, mutta jo vuoden verran kestänyt vastoinkäymisten vyyhti (mykoplasma, murtuma, ynnä muut pienemmät ongelmat) oli kuitenkin syönyt pohjiani sen verran, että tiesin tarvitsevani hyvän treenijakson alle, jotta pääsisin pikkuhiljaa takaisin omalle tasolleni. Henkinen ahdinko näiden loputtomien ongelmien jälkeen oli ehkä jopa suurempi kuin fyysinen: oli vaikeaa hyväksyä, että oma taso oli kaukana ”normaalista”, ja että pitkään kestäneiden vaikeuksien jälkeen kestäisi jonkin aikaa ennen kuin juoksu alkaisi taas sujua. Häpesin itseäni ja sitä, kuinka huonosti minulla meni. Nolotti, kun en pystynyt juoksemaan kuin ”yhtä ja samaa vauhtia”, ja nolotti olla kaukana joukon hännillä. Vaikka olinkin pystynyt harjoittelemaan talvella suht hyvin korvaavilla ja tekemään voimaharjoittelua, tuntui siltä, että olin rapakunnossa. Talven voimaharjoittelu lisäsi lihasmassaani, mutta vähäinen juoksumäärä vaikutti siihen, että ”kehonpaino-voima-suhteeni” ei ollut optimaalinen. Voimaharjoittelun tuloksena olin vahvempi kuin koskaan, mutta tämä ei näkyisi taloudellisuudessani ennen kuin vasta pääsisin kunnolla juoksuharjoittelun pariin. Tunsin itseni vain hitaaksi ja painavaksi.

 

 

 

 

 

 

 

Lyhyen ja alavireisen kilpailukauteni kohokohta oli tavata paras ystäväni Jannika Kaliforniassa. 🙂

Tänä kesänä olen keskittynyt pelkästään rutiinien luomiseen ja pitkäjänteiseen hyvään työhön, ja se on alkanut taas vihdoin kantamaan hedelmää. Olen huolehtinut palautumisestani, nukkunut ja syönyt hyvin, ja noudattanut minulle määrättyä harjoitussuunnitelmaa. Juoksu kulkee päivä päivältä paremmin, ja odotan innolla viimeistä maastojuoksukauttani Broncona. Tällä hetkellä olen Flagstaffissa, Arizonassa korkeanpaikanleirillä ystäväni ja joukkuekaverini Kyran kanssa. Tämä on ensimmäinen kerta kun harjoittelen vuoristossa, ja vuoristoilmaan tottumattomana ensimmäinen viikkoni täällä oli todella raskas. Nyt jo reilut pariviikkoa täällä viettäneenä juoksu on alkanut sujua jopa paremmin kuin merenpinnan tasolla Kotkassa. Talvella tehty voimaharjoittelu ja nyt jo normaaliksi palautuneet juoksumääräni alkavat vihdoin myös kääntyä taloudellisemmaksi juoksuksi. Jatkan edelleen viikottaista voimaharjoittelua/kuntoutusta, mutta tällä hetkellä fokus on enemmän hermostollisessa voimaharjoittelussa.

 

Leiristä on enää noin viikko jäljellä ja sitten on taas aika palata takaisin Idahoon. Tuntuu, että asiat ovat taas vihdoin lähteneet sujumaan ja olen oikealla polulla. Olen yrittänyt olla stressaamatta kunnostani ja antanut asioiden vain tapahtua, ja näin onkin käynyt! Tänään lenkillä ollessani nautin vain upeasta maisemasta kunnes katsahdin kellooni ja tajusin, että olen mennyt muutamassa viikossa tosi paljon eteenpäin… Urheilu on kyllä mahtavaa. Aloitat jostakin, ja ihan muutamassa viikossa olet jo todella paljon parempi kuin aloittaessasi, etkä edes tajunnut koska edistyminen tapahtui. 🙂

 

 

Minttu

Kirjoittaja: Minttu

A 24-year-old Finnish runner for Idaho Distance Project and Helsingin Kisa-Veikot. Boise State and Tennessee track alumna. Exercise Physiologist (B.S. 2018, M.S. 2020).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s